På flera håll runt om i Europa så väljer regeringar att banta antalet kommuner för att möta de växande problemen som syns på landsbygderna. I veckan öppnade även den svenska regeringen upp för en ny kommunreform, och intresset bland länets politiker är delat.
I Sorsele och Vilhelmina, som är två av länets större kommuner, brottas man med både centralisering, avbefolkning och ett växande antal äldre.
Måste välja själva
Kommunalrådet Åke Johansson (V) i Sorsele menar att en hopslagning av inlandskommuner inte kommer att lösa problemen, men att starkare samarbeten kan stimulera tillväxten.
– Jag har svårt att se att en hopslagning skulle lösa något för vår del, det skulle endast göra att vi slår ihop flera kommuner med samma problem, såsom befolkningsminskning, säger Åke Johansson.
Han tror att de stora kommunerna i inlandet endast skulle stjälpas av att gränserna suddas ut.
– Jag håller med om att det är ett bra förslag, så länge kommunerna får välja själva, men jag har svårt att se att någon skulle vara intresserad av det här uppe. Vi har redan goda samarbeten på flera fronter, vi bör fortsätta hålla det så, säger Åke Johansson.
Kan ge fördelar
Lite mer positivt inställd till förslaget är man däremot i Vilhelmina. Kommunalrådet Åke Nilsson (S) kan se vissa fördelar med att överväga en kommunreform.
– Det är klart, Västerbotten har stora kommuner med stora avstånd. Om vi till exempel skulle kunna samla administrativa åtgärder för flera kommuner så skulle det sannolikt frigöra andra resurser, som på sikt kan leda till förbättringar, säger Åke Nilsson och fortsätter:
– Vi vill alla skapa tillväxt och jobb i våra kommuner för att driva välfärden. Om vi kan stärka den genom att slå ihop administration, så ja, då tycker jag att det är ett bra förslag.
Men att det skulle lösa alla inlandets bekymmer i stort tror han inte på.
– Strukturella problem måste vi lösa på annat sätt. Det krävs mycket mer för att få folk att trivas på landsbygden.
För att det i praktiken ska funka tror Åke Nilsson att det är viktigt med en tydlig dialog.
– Vi måste i så fall hantera detta så att folk känner en närhet och förstår hur det styrs. Vilhelmina är redan stort och det blir inte enklare om vi dubblerar den geografiska ytan.
Tidigare erfarenhet skrämmer
I Bjurholm är man dock väldigt skeptiskt till en reform som skulle leda till sammanslagningar. Mellan 1974-1982 slogs kommunen ihop med grannen Vännäs, och den tiden minns kommunalrådet Ingemar Nyman (M) med förskräckelse.
– Under de åren gjordes inga nya investeringar i kommunen och vi blev nedtrampade. Att vi sedan blev självständiga var nästan en förutsättning för att kommunen skulle överleva. Det var inte en bra erfarenhet, säger Ingemar Nyman.
Ett gott samarbete kommunerna emellan är däremot något som kommunalrådet tror på.
– Den vägen vill vi gå, vi samstegar även om det tar tid. Alla problem löses inte över en natt.
Ingemar Nyman menar att småkommunerna skulle drabbas hårt i länet om fler kommuner gick ihop.
– Vi är små och således sårbara. Då kan det bli en demokratifråga, där vi inte får lika mycket att säga till om och där centraliseringen ökar mer. Om förslaget är frivilligt så visst, men vi kommer inte arbeta för detta, säger Ingemar Nyman.