Det är viktigt att hålla vätskenivåerna uppe i värmen. Foto: TT

Svårt att få tag på vätskeersättning på apotek

Publicerad

Många apotek runt om i Umeå har svårt att hålla butikslagret med vätskeersättning fyllda då det är hög efterfrågan just nu.

Magnus Frisk på Apotekets pressjour berättar att försäljningen fördubblats av vätskeersättningsprodukter nationellt om man tittar på juli 2017/2018.

– Vädret har definitivt påverkat försäljningen. Det är viktigt att ta hand om sig själv nu när det är så här varmt, säger han.

Rekordvärme 2018

Haft tomt på hyllorna

Dessutom har Apotekets egentillverkade vätskeersättning börjat ta slut på lagret, men enligt Magnus Frisk är förhoppningen att det ska finnas något alternativ att tillgå för kunderna på apoteken.

– När jag ringde runt till apoteken i Umeå så ser det lite olika ut. Något av apoteken har haft tomt i hyllorna för vätskeersättning någon eftermiddag denna vecka, men just nu har alla något alternativ hemma. Bäst tillgång just ser det ut att vara på Apoteket Teg och Apoteket NUS (Apoteket på sjukhuset), säger Magnus Frisk.

Liknande läge på anda apotek

Även på Kronans apotek i Umeå så är det just nu ett väldigt lågt antal i lagret av vätskeersättningsprodukten Resorb i samtliga Umeåbutiker enligt kundservice, och man ser på bristen som problematisk. En ny beställning har gjorts hos leverantören och deras förhoppning är att det ska ske en påfyllning på fredag. 

Samma sak gäller på Apoteket Hjärtat, där efterfrågan på vätskeersättningsprodukter just nu är större än tillgången, enligt driftschef Stefan Gustavsson. Deras egentillverkade vätskeersättning ska fyllas på i butikerna under onsdagen men kommer enligt honom förmodligen inte räcka så länge. Under nästa vecka ska det dock fyllas på med mer av vätskeersättningsprodukten Resorb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet