Sven, 76, har inte tagit semester på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Trots högsommar och semestertider så är det inte alla som längtar efter långa lata dagar i solen. Sven Olofsson driver den lokala butiken i Västra Örträsk, och på över 30 år har han inte tagit ut en enda semesterdag.

Trots att Sven Olofsson passerat pensionsåldern med över tio år, så har han inte tagit ledigt en enda dag sedan öppningen den 9 augusti 1987 När vi kliver in i butiken sitter han och arbetar med datorärenden inne på det lilla kontoret.

– Man aktiverar hjärnan med datorer, och alla koder som finns. Jag har inte skrivit ned en enda kod, utan kan allt utantill. Och telefonnummer är jag duktig på, säger Sven.

I butiken gör han allt möjligt, och det bästa med jobbet är den stimulans han får.

– På morgonen när jag far hit känns det jätteskönt att aktivera sig hela dagen, träffa kunderna och prata.

Tar det lugnt på juldagen

Däremot har butiken stängt en dag per året, juldagen, då Sven passar på att ta det lugnt.

– Då känns det bra att också få vara ledig.

Till dem som känner ångest för att komma tillbaka till jobbet efter semestern, har Sven inga råd att ge. Men han minns hur han själv tänkte förr om åren, när skulle tillbaka efter semester till jobbet som lastbilschaufför.

– Jag hade ingen ångest. Det var bara att kliva på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.