Avverkning av skog med högt naturvärde hinder för miljömål. Bilden är en genrebild. Foto: Anders Wiklund, TT

Sverige klarar inte miljömål om skogen innan 2020

Publicerad

Statens miljömål om ”levande skogar” kommer inte att nås till 2020, för mycket avverkning av skogar med höga naturvärden och hotad biologisk mångfald är några av orsakerna.

Miljömålet är ett av 16 miljökvalitetsmål som ingår i Sveriges åtagande av de globala hållbarhetsmålen. ”Levande skogar” handlar om att bevara och öka artrikedom, biologisk mångfald och kulturmiljövärden.

I Västerbotten är situationen för många skogslevande arter kritisk och skogar med höga natur- och kulturvärden avverkas fortfarande.

– Där det ser sämst ut, det är på skyddad areal, det är en ständig konflikt, man vill bruka skogen men man behöver skydda skogen också, säger Helena Dehlin, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Samma problem i hela Sverige

Hon säger att problembilden är likadan runt om i Sverige och att det huvudsakligen handlar om att tillräckligt mycket av skogen ska skyddas, något som uppdagades i den senaste årliga rapporten.

– Vi har ett etappmål att skydda 14 200 hektar skogsmark i Västerbotten, det ska göras till 2020. Vi trodde att vi skulle nå det men sen blev det förändringar i statsbudgeten. När jag gjorde uppföljningen så saknades nästan 6000 hektar.

Decimerad budget och ersättningskrav

Helena berättar att Skogsstyrelsens budget för områdesskydd bara är ungefär en tredjedel av vad de hade ifjol men att det finns ytterligare problem som kan ställa till det ekonomiskt för myndigheten, tvister med markägare av fjällnära skog.

Staten dömdes tidigare i år till att betala ut ersättning till markägarna, den domen överklagades och nu väntar man på vad nästa instans ska säga till hösten.

– Budgeten vi har för områdesskydd täcker även in den fjällnära skogen. Så att om vi nu blir ersättningsskyldiga så skulle budgeten slukas av pengarna vi måste betala ut till markägare till fjällnära skog.

Skogsägare kan söka bidrag för miljövård

För markägare finns medel att söka hos Skogsstyrelsen för olika miljöinsatser på skogsmark.

Insatserna kan bland annat innebära naturvårdsbränning, gallring till förmån för lövrik skog och att skapa våtmarker.

2019 är sista året som det går att söka pengar för EU-stödet som heter ”skogens miljövärden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.