Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör brandmannen Niklas: ”Polisen dök inte upp” Foto: Viktor Lundmark, SVT

Kritik mot polisen efter trafikolycka i Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten får skarp kritik från räddningstjänsten efter en trafikolycka i Sorsele där en person fick föras till intensivvård. Polisen kallades till olycksplatsen, men enligt räddningstjänsten dök de aldrig upp.

Niklas Sandqvist arbetar som deltidsbrandman i Sorsele och var på plats vid trafikolyckan förra tisdagen. SVT Nyheter Västerbotten skrev att bland annat polis skickades till platsen, men enligt Niklas dök inte polisen upp, bara räddningstjänst och ambulanspersonal.

I ett blogginlägg skriver han om polisens närvaro i glesbygd:

”De kom inte ens dit! Ska vi verkligen behöva bli betraktade som tredjeparts u-land för att vi befinner oss i glesbygd och polisen kommer inte, inte ens när personer misstänks vara skadade? Vad blir nästa steg?”

Han förstår att det kan vara långa avstånd för polisen, men tycker att de kan kommunicera att de inte hinner. Nu frågar han om det i framtiden är upp till räddningstjänst eller ambulans att bedöma rattonykterhet när polisen inte dyker upp.

– Det hör inte till våra arbetsuppgifter, det är helt klart en polisiär fråga.

Niklas Sandqvist vill att staten ska visa en viljeinriktning att polisen ska vara på väg och hjälpa medborgarna vid problem.

– De ska inte bara rycka på axlarna och tänka att det där är inlandet, det löser sig på något sätt, säger han.

Polisen: ”En kommunikationsmiss”

Enligt Michael Liljenberg, chef för regionledningscentralen vid polisen region Nord, ska polisen åka ut på trafikolyckor där det finns misstänkta personskador, men att det den här gången handlar om en kommunikationsmiss mellan SOS-Alarm och polisen.

– Vi skickade polis, men vi skickade det för sent, men de mötte upp på sjukhuset i stället, säger Michael Liljenberg.

Vad tänker du när du hör kritiken?

– Jag tycker det är jättetråkigt om han känner så. Vi strävar alltid att åka på trafikolyckor med personskador, sedan kan det bli så att vi måste hämta hem det på sjukhuset för att vi inte hunnit fram, men det är ingenting som är unikt för inlandet utan det händer i hela Region Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer