Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att det inte finns vildsvin i Västerbotten så finns en oro hos grisbonden Anniqa Edström Nygård att utbrottet av afrikansk svinpest söderut i landet kan påverka branschen i norr. Foto: Lukas Deininger/SVT

Svinpest skapar oro bland grisbönder i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Svinpesten härjar i södra Sverige och flera länder har infört importförbud av griskött från Sverige. Nu sprids en oro bland grisbönder i norr.

– Det här är inte bra, säger Fredrik Lind, grisbonde i Burträsk.

Förra veckan konstaterades de första fallen av svinpest i Sverige. 1 000 kvadratmeter skog har spärrats av i Västmanland i hopp om att stävja smittan.

Även tamgrisar kan bli sjuka. Söderut har man masslaktat grisar i panik. Nu sprids även en oro bland bönder i norra Sverige.

– Det finns en oro, så är det. Jag hoppas det stannar vid ett litet lokalt område söderut. Vi har ju inte vildsvin här som tur är, säger Lind.

Stallförbud och stränga hygienregler

Både hos Fredrik Lind men även hos Anniqa Edström Nygård får inga obehöriga komma in i stallet nu på grund av risken för smittspridning.

– Vi får vara noga med hygien, säger hon och uppmanar även privatpersoner som håller grisar på fritiden att vara riktigt försiktiga.

– De som har utegrisar bör också vidta stränga åtgärder så att dessa grisar inte fodras med matrester. De är ju troligtvis den vägen som smittan har tagit, säger hon.

I klippet berättar grisbonden Anniqa Edström Nygård varför hon är orolig och hur importstoppet av svenskt griskött påverkar dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.