Foto: SVT

Systrarna från Umeå startade uppropet

Uppdaterad
Publicerad

Nu går även kvinnor i mediebranschen ut i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier. Initiativet togs av två systrar från Umeå. På mindre än en vecka har gruppen samlat över 7000 medlemmar. Berättelserna i uppropet #deadline strömmar in.

Systrarna har båda lång erfarenhet av journalistiken, nu är Johanna Lindqvist frilansande och Emma Lindqvist har blivit politisk sekreterare för Miljöpartiet i landstinget i Västerbotten. De båda startade en hemlig Facebooksida där kvinnliga kollegor kunde vittna om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i mediabranschen. 

– Det var dags nu och det har varit dags jättelänge, säger Johanna Lindqvist. Och med tanke på alla branscher som gått före tänkte vi att vi måste också göra det här.

Uppropet kallar de #deadline och de hoppas och tror verkligen att det kommer att ha betydelse.

– Jag hoppas att vi förändrar världen, säger Emma Lindqvist. Jag hoppas att vi kommer att kunna se tillbaka på 2017 som ett år där det hände någonting och att nu styr vi mot en annan riktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet