I Brattby på sidospår står timmervagnen som ska ha orsakat bränderna norr om Vännäs. Foto: Rolf Fredriksson/SVT

Tågbolaget: ”Tyvärr inget ovanligt när man fraktar timmer”

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Vännäs orsakades efter att det blivit varmgång i bromssystemet på en timmervagn. Nu berättar tågbolaget som körde vagnen att denna typ av varmgång är beklaglig men inget ovanligt. 

Björn Nettervik, säkerhetsansvarig på Hector Rail, berättar att när man fraktar timmer så rasar bark ner farligt nära bromsarna. När vagnen sedan bromsar in kan detta sedan antändas av gnistorna. 

– Det är tyvärr inget ovanligt när man fraktar timmar. Därför försöker vi alltid att rensa när vi lastar av och på nytt timmer, men det ramlar hela tiden ned skräp på nytt, säger Nettervik.

Uppmanar förarna att utnyttja topografin för att tappa fart

Vad gör ni mer för att förhindra denna typ av olyckor? 

– Det vi försöker göra är att tala om för våra förare att använda sig av topografin för att bromsa så lite så möjligt. Det handlar om att till exempel utnyttja uppförsbackar och liknande för att få ned farten.

Enligt Nettervik är det för tidigt att säga om tågbolaget kunnat göra något annat i detta fall för att undvika branden.

– Det är svårt för mig att svara på i nuläget. Det där måste vi utreda och höra föraren beskriva händelseförloppet, säger Nettervik. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet