Foto: Johan Everljung, SVT

Tågdödade älgar lämnades kvar i månader – 100 meter från bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

I Vännäsby, i Vännäs kommun, ungefär 100 meter från ett bostadsområde har ett flertal döda älgar legat längs järnvägen i månader i snön. Detta trots att Trafikverket är skyldigt att frakta bort kadavren skyndsamt.

– Det är dåligt. De ligger och jäser inne i byn, säger Thomas Björnudd boende i området och verksam som eftersöksjägare.

Tidigare i vintras rapporterade SVT Nyheter om en närmast lavinartad ökning av antal älgar som dödas av tåg.

I Vännäsby har många av de älgar som blev påkörda blivit liggandes. Trots att de skyndsamt ska tas bort från spårområdet, så har de blivit liggandes i månader.

Thomas Björnudd är boende i området och verksam som eftersöksjägare. Han är kritisk till den långsamma hanteringen av Trafikverket.

Kan locka till sig björn

Utöver obehaget att det ligger döda älgar i princip mitt i byn menar han att det i värsta fall riskerar att locka nyvakna och hungriga björnar till området. Inte minst sedan björn varit synlig i grannbyn Brattby.

– De är ju sugna på protein och här finns det mycket, flera ton, säger han och nickar mot två kadaver i bakgrunden.

När SVT kontaktar Trafikverket dröjer det bara några timmar innan de döda älgarna transporteras bort.

– Det har inte tidigare kommit till vår vetskap att de ligger var kadaver vid platsen, säger Simon Sunna, tillförordnad järnvägschef Trafikverket nord.

Hör Trafikverket och se hur det sett ut vid spåret i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.