Flera grisar är kvar under taket som rasat in. Foto: SVT

Tak på svinstall rasade – hundratals grisar instängda

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen rasade ett tak till ett svinstall i Kåge, utanför Skellefteå – hundratals grisar är fortfarande instängda i byggnaden. Ägaren arbetar intensivt med att få ut alla djuren.

En granne till svinstallet hörde ett högt ljud och gick dit för att kolla vad det var. Personen upptäckte då att taket rasat in och att hundratals grisar var instängda. Detta var folkbladet.nu först att rapportera om.

– Jag fick ett samtal och fick veta vad som hänt. Det kändes inte bra, säger John Hugoson, vd på Kågegården Lantbruk.

Anledningen till att taket rasade var stora mängder snö. Ungefär 100 av de 350 grisarna som befann sig inne i byggnaden har man fått ut.

– Ingen av de grisarna har skadats. Taket ligger på inredningen och grisarna är under. Grisarna låg och sov när jag kom till platsen, säger John Hugoson.

Arbetar med en grävmaskin

Man arbetar nu med en grävmaskin för att få ut alla grisar så fort som möjligt. Grisarna ska sedan fraktas till John Hugosons gård i Luleå.

– Vi arbetar för fullt. Vi har kört iväg ett lass. Det känns bra att alla har klarat sig, säger John Hugoson.

För John Hugoson innebär det här en stor ekonomisk förlust.

– Försäkringen täcker inte det här och det är redan en tuff bransch. Men det får vi lösa, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.