Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen på platsen och hör hur utredningen går vidare. Foto: Berno Jonsson/SVT

Takraset i Robertsfors anmält till Arbetsmiljöverket – utreds som allvarlig händelse

Uppdaterad
Publicerad

Delar av taket på Techsam electronics industrifastighet i Robertsfors rasade in. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som en allvarlig händelse. Det ska nu utredas vad som orsakade taktaset.

– Det blir en oberoende utredning för att komma fram till varför taket rasade, säger Antony Wiklund, vd på Techsam.

Det var under natten mot den 24 mars som delar av taket på den 2 000 kvadratmeter stora fastigheten rasade in. Ingen person var i byggnaden när taket kollapsade. Hela byggnaden är snevriden och kraftigt skadad efter händelsen. Företaget kan inte bedriva någon verksamhet i lokalen.

Än så länge är det oklart varför taket rasade in. Eftersom ingen person skadades gör polisen ingen utredning. Men händelsen är anmäld som en allvarlig händelse till Arbetsmiljöverket. Det vill säga ett tillbud som kunnat innebära allvarlig fara för liv eller hälsa.

– En oberoende utredning ska ta fram orsaken till att taket rasade. Vi har inte den kompetensen, säger Antony Wiklund, vd på Techsam.

Ska fatta beslut om inspektion

Efter utredningen kommit in till Arbetsmiljöverket ska myndigheten fatta beslut om det behöver göra en egen inspektion på platsen.

Om det sedan visar sig att det funnits brister på arbetsplatsen kan Arbetsmiljöverket besluta om sanktionsavgifter eller böter.

I videon ovanför ser du hur det ser ut på platsen och hör Antony Wiklund, vd på Techsam, berätta om hur de går vidare.

I klippet nedanför berättar han om tankarna efter takraset: ”Tur att ingen anställd var där”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n om hur han upptäckte att taket rasat in på en av företagets fastigheter. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.