Högsta domstolen menar att de inte har kommit fram till något skäl för att pröva fallet. Foto: SVT

Man sköt sin far i huvudet i Tärnabyområdet – döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-års åldern dömdes vid Lycksele tingsrätt till livstids fängelse efter att ha skjutit ihjäl sin far i Tärnabyområdet.

– Mordet har skett med avsikt att döda och varit särskilt hänsynslöst, säger lagmannen Olof Hellström.

Det var den 14 april som mannen själv larmade polisen och berättade att han hade skjutit sin far. När polisen kom dit hittades mannens pappa, som var i 80-årsåldern, död.

Döms till till livstids fängelse

På tisdagen föll domen. Mannen döms till livstids fängelse då tingrätten anser att det saknas förmildrande omständigheter och att brottet är så allvarligt att mannen ska avtjäna det strängaste straffet.

– Vi i rätten tycker att det finns skäl till livstids fängelse. Det är det det ju det allvarligaste straffet som finns, vilket gör att man blir särskilt eftertänksam.

Han säger att mannens agerande i stunden varit särskilt viktigt i domen.

– Han handlade avsiktligt då han så att säga agerade för att döda.

Hänsynslöst i lagens mening

Olof Hellström säger att mannens egen förklaring att pappan har trakasserat honom absolut kan vara en förklaring men väger inte tillräckligt tungt eller kan räknas som förmildrande eller ursäktande på något sätt.

– Det finns däremot särskilda omständigheter vid gärningen, nämligen att han dödar en närstående, det sker i deras gemensamma hem och fadern är 80 år gammal och skröplig och har besvär med att ta sig upp och att det är i en sådan här situation som mordet sker. Sonen avfyrar först ett blindskott för att skrämma honom och så kommer en kommentar och då avfyras ett dödande skott. Det är hänsynslöst i lagens mening, säger Olof Hellström, domare i fallet.

Åklagaren Anders Norberg har gått på semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Enligt den dömde mannens försvarsadvokat Thomas Nyman ligger en överklagan nära till hands.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 60-årsåldern misstänks för att ha skjutit sin far till döds. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Tärnabyområdet

Mer i ämnet