Virus kommer att sprida sig i värmen och bakterier som finns i marken kommer frigöras. Foto: TT.

Ny rapport: Vintertemperaturen höjs – med fyra grader

Vintertemperaturen väntas höjas med fyra grader de kommande 30 åren. Det framgår i en ny rapport från Arktiska rådet. Uppvärmningen kommer att drabba både djur och människor.
– Det kommer att få allvarliga konsekvenser, säger Peter Sköld, föreståndare på arktiskt centrum på Umeå universitet.

Ingenstans på jordklotet har temperaturökningen varit så snabb som i de arktiska områdena och utvecklingen väntas fortsätta framöver. Rapporten som Arktiska rådet tagit fram förutser att uppvärmningen kommer att få stora effekter på en rad områden.

Under de senaste 50 åren har temperaturökningen i de arktiska områdena varit mer än dubbelt så snabb som genomsnittet i världen. Under de kommande 30 åren kan höst- och vintertemperaturerna stiga med ytterligare 4 grader.

Allvarliga konsekvenser

– Det nya är att vi nu vet när ökningen kommer. Det kommer att ske snabbare än vi trott tidigare, säger Peter Sköld, klimatambassadör i Västerbotten och föreståndare på Arktiskt centrum på Umeå universitet.

Detta kommer få allvarliga konsekvenser. Globalt kommer havsnivån att höjas på ett förödande sätt. Även Sverige får kännbara effekter av värmen. Bland annat kommer virus att sprida sig ioch bakterier som finns i marken kommer frigöras. Risken för stora skogsbränder bedöms också öka.

– Vi märker redan nu sjukdomar som vi inte haft tidigare. Fästingar sprider sig norrut. I Ryssland tvingades man flytta tiotusentals människor och djur då man drabbades av mjältbrand. I Kanada är man livrädd för spanska sjukan, säger Peter Sköld.

Även harpest, sorkfeber och mildare sjukdomar sprider sig.

– Det här är läskigt och viktigt.

Rödingen försvinner med 73 procent

Fiskbestånden kommer också att påverkas.

– Rödingen vi äter kommer att försvinna med 73 procent om det fortsätter så här. Det kommer att bli färre och mindre fiskar, säger Sköld.

Rödingen kommer att minska med 73 procent om detta fortsätter.

Dessutom kan nya arter vandra längre norrut när vattnet blir varmare.

– Om vi får hit en aggressiv art kan den ta död på andra arter.

I Norrland kommer klimatet att bli svårt att förutspå. I april kan det vara 30 grader varmt en vecka och sedan snöa veckan därpå.

Måste ställa om vår livsstil

– Vi kommer att få svåra svängningar. Det kan frysa och töa om vartannat. För renarna kommer det bli ännu mer svältläge än nu.

Läs mer: Varmare klimat gör det svårt för renskötare

Kan man göra något åt detta?

– Vi måste minska utsläppen och ställa om vår livsstil. Det har en direkt inverkan på klimatet. Sedan finns det en mängd nya saker att komma på, och det jobbar vi med hela tiden, säger Peter Sköld.

Läs mer: Allt tuffare klimat för vinterföretagare

Rapporten heter ”Snow, Water, Ice and Permafrost in the Arctic” och har framställts av AMAP – en grupp som arbetar inom ramen för det Arktiska rådet och är en samarbetsorganisation för de åtta arktiska länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer