Bättre vårdplatsläge men fortsatt ansträngt – turister sätter hård press på akutmottagningarna. Foto: Lukas Deininger/SVT

Tidigare förstärkningsläge på NUS avvecklas – förbättrat vårdplatsläge

Uppdaterad
Publicerad

Det är en fortsatt ansträngd situation men nu avvecklas det förstärkningsläge som Norrlands universitetssjukhus befunnit sig i sedan 29 juni.

– Läget har succesivt förbättrats och vi har något fler vårdplatser, men det är små förändringar som krävs för att påverka de vårdplatser som vi har, säger Elisabeth Karlsson, sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning, Umeå.

Förstärkningsläget innebar att en särskild sjukvårdsledning sattes på plats för att kunna ta fram åtgärder och få koll på de resurser som funnits tillgängliga i Umeå och på andra orter.

Enbart på intensivvårdsavdelningen i Lycksele har personal behövts kallas in från sin semester, det på grund av tillfällig sjukdom hos ordinarie personal.

Fortsatt högt tryck på Akuten

Det är fortsatt högt tryck på akutmottagningarna i länet i och med att patienter som egentligen ska till primärvården inkommer till akuten.

– Det är många turister i länet just nu och får de ett vårdbehov kanske de söker till akuten istället för till vårdcentral, säger Elisabeth Karlsson, sjukvårdsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.