Bilder från presentationen av Northvolts batterifabrik Foto: Pressbild

Ytterligare kritik mot Northvoltledningens påståenden

Publicerad

Flera av de påståenden som företaget Northvolt har gått ut med är illa underbyggda. Det skriver tidningen Dagens industri. Det gäller bland annat för påståendet att fabriken i Sverige kan bli den första i sitt slag i Europa.

Just nu konkurrerar åtta svenska och två finska städer om etableringen av den stora batterifabrik som företaget Northvolt vill bygga. Skellefteå och Vasa är två av de städer som är aktuella. Det handlar om en jätteinvestering på 40 miljarder kronor som beräknas ge minst 2.500 arbetstillfällen.

Som SVT Nyheter Västerbotten avslöjat tidigare i veckan finns det många oklarheter kring projektet. Nu fyller tidningen Dagens industri på med ytterligare uppgifter om påståenden från företaget som är svagt underbyggda.

Batterifabriken Northvolt

Tidningen hänvisar bland annat till att vd:n och initiativtagaren Peter Carlsson sagt ”Håller vi den här tidsplanen är vi den första fabriken av detta slag i Europa.”

LÄS MER: Europas största batterifabrik kan hamna i länet

”Northvolts fabrik speciell”

Men Daimler beslutade i mars 2016 att investera nära fem miljarder i bygget av en fabrik och LG och Samsung bygger i Polen respektive Ungern, konstaterar DI. Peter Carlsson förklarar påståendet med att det är den vertikala integrationen som gör Northvolts fabrik speciell, även om det finns andra batterifabriker i Europa.

I sin redovisning till Energimyndigheten om hur man använt de stöd man fått säger företaget att ”inga vetenskapliga publikationer har gjorts”.

På frågan varför inga forskningsresultat redovisas svarar Peter Carlsson att man kommer att samarbeta med bland annat Ångströmlaboratoriet i Uppsala framöver och att ansökan till Energimyndigheten handlade om hur man kunde utveckla produktionsprocessen snarare än själva produkten.

LÄS MER: Ägarna har misslyckade projekt i bagaget

Ingen brytning av litium

Dagens industri konstaterar också i likhet med vad vi rapporterat tidigare under veckan att det idag inte sker någon brytning av litium i närområdet. Samtidigt som företaget framhåller tillgången på råvaror som en av de stora fördelarna med att lägga fabriken i Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet