Foto: SVT/Adam Ihse,TT

Klimatfokus när internationell toppkonferens startar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal utrikesministrar, diplomater, representanter från näringsliv och forskning finns på plats när EU Arctic Forum börjar i Umeå imorgon. Kronprinsessan Victoria inviger och i fokus står bland annat klimatutmaningarna som arktiska regionen står inför.

Efter ett halvårs förberedelser pågår nu det allra sista för att få allt på plats inför EU Arctic Forum, ett unikt möte där europeiska utrikesministrar ska träffas i Umeå och diskutera bland annat Arktis klimatutmaningar.

– Det är som vanligt mycket som ska göras i sista minuten, så det är en rätt galen vecka. Men det här betyder jättemycket för här sätter vi Västerbotten som en del av Arktis, säger Mats-Rune Bergström som är direktör på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Stort klimatmöte i Umeå

Utrikesministrar från tio till tolv länder kommer till Umeå.

– Barentsregionens utrikesministrar är alla på plats men även utrikesministrar från Indien, Malta och ett flertalet länder, säger Jörgen Boman kommunikationschef på Länsstyrelsen.

”Enorma naturresurser”

Till konferensen väntas upp mot 700 personer. Förutom alla toppolitiker kommer också en mängd tjänstemän och vetenskapsmän, och det handlar inte bara om klimatutmaningar, utan också hur man ska hantera den storpolitiska dragkampen om de naturresurser som finns i den arktiska regionen.

– Det finns en storpolitisk del i det här där Ryssland, USA och Kina börjar positionera sig i Arktis. Som ofta handlar det om pengar, i Arktis finns det enorma naturresurser, säger Peter Sköld som är föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.

Därför är Arktis hett just nu – hör Peter Sköld förklara i klippet ovanför.

Det står på agendan för EU Arctic Forum

Klockan 9 öppnas EU Arctic Forum med tal från kronprinsessan Victoria, och välkomsttal av landshövdingen Magdalena Andersson och Samerådets ordförande Åsa Larsson-Blind. Därefter hålls ytterligare tal av Sveriges utrikesminister Ann Linde och Karmenu Vella, EU-kommisionär.

Talen följs av en paneldiskussion med utrikesministrar och statssekreterare från Sverige, Finland, Island, Norge, Lettland, Malta, Danmark och Indien.

Från 11.30 och fram till 17 följer flera paneldiskussioner, bland annat om internationellt samarbete i Arktis och hållbarhet.

På torsdagen fortsätter paneldiskussionerna och då avhandlas bland annat dialogen med urbefolkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stort klimatmöte i Umeå

Mer i ämnet