Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Hyresgästföreningen om renoveringen Foto: Josefina Kangasharju/SVT

Totalrenovering och höjda hyror skapar oro på Mariehem

Uppdaterad
Publicerad
Fastighetsbolaget Rikshem ska under våren renovera 188 av sina lägenheter på Mariehemsvägen i Umeå. Många boende är oroliga eftersom det innebär att hyran kommer att höjas med många tusenlappar i månaden.

I mellandagarna landade det en broschyr i brevlådan hos Rikshems hyresgäster på Mariehemsvägen i Umeå. Där meddelades att Rikshem redan under våren 2020 kommer påbörja ett omfattande och nödvändigt stambyte, och i samband med det passa på att renovera lägenheterna invändigt.

Hyresgästerna kommer under renoveringen erbjudas en tillfällig ersättningsbostad. Lägenheterna kommer få ett helt nytt kök, kaklad inredning, golvvärme och helt nya planlösningar. De nya hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen, men medför i vissa fall en hyreshöjning på över 40 procent per månad.

Markanta hyreshöjningar

De boende uttrycker nu kritik på sociala medier då man menar att Rikshem topprenoverar just för att kunna höja hyran. Men enligt Johan Brändström, fastighetschef för Rikshem i Umeå, rör det sig enbart om nödvändigheter – och att det kallas för en ”standardhöjning”.

– Vi har gjort ingående analyser för vad som är bäst för att komma vidare med fastigheterna, och vi landade i renoveringar. De byggdes för 50 år sedan, och är i väldigt stort behov av renovering.

”Väljer man marmor från Italien eller plastgolv?”

Hyresgästföreningen håller med Rikshem om att lägenheterna behöver ses över, men anser att hyresgästerna borde få vara med och bestämma vilken typ av standard det ska bli.

– Väljer man att installera vit marmor från Italien eller väljer man plastgolv? Det är det som i slutändan bestämmer vad hyran kommer bli, säger Samuel Björklund, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

Johan Brändström på Rikshem förstår att den stundande renoveringen skapar oro, men säger att hyresgästerna på Mariehem bor i ovanligt stora lägenheter, och att hyrorna därför kan kännas höga.

– De är mycket större än nybyggnationer i dag, och därför kan hyran upplevas som hög. Men den är absolut inte högre än någon annanstans.

I kväll, onsdag, har Rikshem bjudit in till ett informationsmöte för att föra dialog med de berörda hyresgästerna.

SVT rapporterade · Har din hyreslägenhet totalrenoverats? Hur blev det för dig?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Så blir de nya månadshyrorna:

Visa

1 rum och kök (20 kvm): 3919 kronor

2 rum och kök (70 kvm): 7649 kronor

3 rum och kök (87 kvm): 9274 kronor

4 rum och kök (105 kvm): 10710-10849 kronor

5 rum och kök (120 kvm): 11763-11996 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer