Hör Trafikverket om hur raset påverkar tidsplanen för brobygget Foto: Trafikverket, Madeleine Harrati/SVT

Trafikverket: ”Får räkna med förseningar”

Uppdaterad
Publicerad

Tidsplanen för bygget av bron vid Västra länken kommer att spricka, det tror Trafikverket ett dygn efter tisdagens rasolycka i Umeå. Man fortsätter också att hålla delar av området avspärrat från allmänheten.

– Vi har haft experter på brokonstruktioner på plats sedan igår kväll. De ska göra allt för att bringa klarhet i vad som hänt, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Det var under tisdagen som en så kallad ”lansering” gick fel vid brobygget över Umeälven. En sektion skulle skjutas ut till nästa brostöd men när delarna långsamt sköts ut hände något och hela bron rusade iväg.

Västra länken

”Försening får vi räkna med”

Trafikverket vet ännu inte hur tidsplanen kommer att påverkas av olyckan.

– Att det blir någon form av försening får vi räkna med, men hur mycket det blir beror på vad vi kommer fram till i våra mätningar och kontroller, säger Peter Jonsson.

Trafikverket fortsätter att hålla området avspärrat.

– Rekommendationen är att inte vistas på vattnet vid bron och på vägarna runtomkring. Det måste få vara avspärrat tills det är helt säkert i området, säger Peter Jonsson.

Nyfikna privatpersoner

Många privatpersoner har varit nyfikna och rört sig i området kring bron på avstånd.

– Så länge man gör det på ett säkert sätt är det okej. Folk kommer att vara nyfikna men de avspärrningar som gäller måste man respektera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet