Den hemliga övervakningskameran visar att en av de misstänka männen gått fram till skåpet och letat efter något. Foto: Polisens förundersökning

Tre män från misstänkt narkotikanätverk i Umeå åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hittade i maj stora mängder narkotika på en arbetsplats i Umeå. Nu åtalas tre personer misstänkta för grovt narkotikabrott – en av dem är mannen som sköts i centrala Umeå i april.

– Vi menar att han har gett uppdraget till de här personerna, säger Tomas Palmgren, spaningschef på Polisen.

I maj gjorde polisen en insats mot ett företag i Umeå. I ett skåp på arbetsplatsen hittades stora mängder narkotika. Det handlar om tusentals narkotikaklassade tabletter, cannabis och drogen kat. Åklagaren menar att narkotikan varit avsedd för försäljning.

Två män greps i samband med insatsen. Den tredje mannen är densamme som sköts i april. Han greps av insatsstyrkan först i september.

– Vi menar att det är han som gett uppdraget till de här personerna att förvara den här narkotikan, säger Tomas Palmgren, spaningschef på Polisen i Umeå.

Polisen har tidigare sagt att de tidigt misstänkte att mannen var inblandad och att han har en ledande roll i sitt nätverk.

Skjutningen kopplas till Dalennätverket

– Vi menar att han är högt upp i hierarkin och att skjutningen handlar om en konflikt kring narkotikamarknaden, sa Tomas Palmgren tidigare till SVT.

Skjutningen misstänks ha varit planerad av en person som sitter häktad och kopplas samman med det så kallade Dalennätverket från Stockholm.

– Det här är stora nätverk som vi slagit sönder och vi har identifierat en stor del av de drivande individerna. Men efterfrågan kommer att finnas kvar och det kommer att dyka upp nya personer. De andra nätverken kan se möjligheter att utöka sin vinst, säger Tomas Palmgren och fortsätter:

– Vi fortsätter att jobba aktivt mot detta.

Alla tre männen nekar till brott.

I videon nedanför hör du kriminalreporter Diamant Salihu om risker med att de kriminella gängen nu slåss om marknaden i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nätverk som har mycket våldskapital” – hör kriminalreporter Diamant Salihu. Foto: Nils-Petter Nilsson / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.