• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Anders Kjellander, verksamhetschef för 5G-satsningen i Umeå. Foto: SVT/Arkiv

Trots oron – inga fler informationsmöten om 5G i Umeå

Publicerad

I Umeå fortsätter satsningen på 5G-projektet, men enligt verksamhetschefen är det oklart vad nästa steg blir.
– Vi hoppas att den första masten kommer upp under första halvåret 2020, men vi kan inte säga exakt att det blir så, säger verksamhetschef Anders Kjellander.

Planerna på att göra Umeå till landets första 5G-stad går vidare, men har väckt en del oro. I somras hölls ett stort informationsmöte på Folkets hus i Umeå, där både Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten fanns på plats för att svara på frågor.

– Visst har projektet varit ifrågasatt lokalt, men det måste det få vara. Det finns alltid oro för det som är okänt, säger verksamhetschefen Anders Kjellander. Enligt honom är inga fler möten är inplanerade i Umeå framöver. Anders Kjellander tycker att det räcker med att en video från mötet ligger ute på projektets webbsida för att intresserade ska kunna få veta mer.

5G innebär datahastigheter som är 10 till 100 gånger snabbare än 4G-nätverk. Tanken är att Umeå ska bli en testmiljö för att utveckla nya digitala lösningar, inom bland annat vården eller i trafiken, med till exempel självkörande fordon.

– Vi vill hitta intressanta tillämpningar för företagen i Umeå, säger Anders Kjellander.

Partners i Umeå 5G

Visa

Umeå Science Park (projektägare).

Umeå kommun.

Umeå universitet.

Region Västerbotten.

Umeå Energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer