Hör brandmästaren om den dolda brandfaran. Foto: SVT

Trots skyfall kan dolda bränder blossa upp

Uppdaterad
Publicerad

Trots gårdagens regn och skyfall kvarstår eldningsförbudet i hela Västerbotten. Enligt räddningstjänsten kan det till och med vara extra brandfarligt nu när det dessutom har åskat en del i Västerbotten.

Regnet är inte tillräckligt för att blöta ner den knastertorra backen. Trots regnet råder det alltså en stor brandrisk – under ytan.

– Åskan går ju djupt ner, så även fast det kommer lite regn en decimeter under jorden så är det snustorrt. Och åskan går ju lägre ner, sen torkar det upp på ytan, så då kan det börja brinna två dagar efteråt, säger brandmästare Conny Qwarforth på brandförsvaret i Umeå till SVT.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Elden pyr under backen

Efter att det åskat kan det alltså skapas glöd som ligger och pyr djupt nere i marken under det våta lagret, vilket gör att eld kan leta sig uppåt när det våta lagret torkar. På det sättet kan det bildas rökpelare och bränder några dagar efter att det regnat.

– Det är det vi är oroliga för, säger Qwarforth.

”Var försiktig med elden”

När det är torrt som det är just nu rekommenderar Qwarforth bland annat att undvika arbete som ger gnistbildning och att man helst undviker att grilla.

– Njut i värmen men var försiktig med elden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet