Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Många har inte ens fått söka semester” – hör Vårdförbundet om hur personalen upplevde jul- och nyårshelgerna Foto: Nader Sedehi, SVT.

Tuff jul- och nyårshelg för vårdpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en extra tuff jul- och nyårshelg för vårdpersonalen inom Region Västerbotten. På akuten i Umeå har ingen fått semester och enligt Vårdförbundet var patienttrycket under mellandagarna så högt att patientsäkerheten varit hotad.

Vårdförbundets ordförande Jenny Olsson har varit i kontakt med förtroendevalda runt om i länet om hur jul- och nyårshelgen varit.

– Det har varit ett extra tufft år, att man inte ens kunnat söka semester på vissa håll. Det har varit minimibemanning på vissa ställen, säger Jenny Olsson till SVT.

På cancercentrum/onkologen fick personalen veta från dag till dag om de fick vara lediga, vilket många upplevde som väldigt stressande.

– Det här är inte okej, det gör det omöjligt att planera sin ledighet, säger Jenny Olsson.

Högt tryck på akuten

Akuten i Umeå lyfts fram som ett av de värsta ställena, ingen beviljades semester inför storhelgerna och patienttrycket var så högt under mellandagarna att patientsäkerheten varit hotad, enligt Vårdförbundet.

Region Västerbotten har ännu inte utvärderat hur storhelgerna varit, men hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa säger att hon inte fått signaler från akuten om att det varit så pressat där.

Region Västerbotten hänvisar till att pandemin gjort det extra tufft att lösa vårdläget, eftersom en del vårdpersonal också varit hemma sjuka. Men enligt Vårdförbundet är det grundbemanningen inom vården som är huvudproblemet och de vill att regionen anställer fler.

I klippet hör du mer om kritiken och vad hälso- och sjukvårdsdirektören svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer