Bilden är tagen vid ett annat tillfälle vid en annan plats. Foto: TT

Tusentals var utan ström i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå Krafts drogs med strömavbrott under tisdagen. Som mest var 3.627 kunder drabbade och först under natten mot onsdag var problemen åtgärdade.

1.216 hushåll uppgavs vara strömlösa vid Västra Falkträsket, 1.786 hushåll i Innervik och 211 hushåll i Yttervik.

– Det beror på åskan. Det är problem med abonnenter utan ström i Skelleftehamn, och även söder om Skellefteå. Så länge som det går hård åska finns det risk för nya störningar, därför har vi svårt att säga när det är åtgärdat. Men det är personal ute för att försöka åtgärda så snart som möjligt, sa Mimmi Jonsson, pressekreterare på Skellefteå Kraft.

Klockan 16.29 visade Skellefteå Krafts avbrottskarta att ytterligare drygt 300 kunder blivit strömlösa och problematiken har bara eskalerat. Klockan 18.00 var det 3.627 kunder som var utan ström. Först vid 19.30-tiden hade antalet drabbade minskat till ett hundratal. Vid denna tidpunkt var 558 hushåll utan ström.

Problemen nu åtgärdade

Vid 21.30-tiden var det återigen tusentals kunder som var utan ström.

– Alla har inte fått tillbaka strömmen ännu så vi kommer att fortsätta arbeta med detta under natten. Om någon kund upptäcker att grannarna har fått tillbaka strömmen medan de själva inte har det så ligger felet i hushållet och då måste de själva gå in och felanmäla detta, för det syns inte i vår driftcentral, sa Mimmi Jonsson.

Vid 6-tiden på onsdagsmorgonen var problemen slutligen åtgärdade och snudd på alla av Skellefteå Krafts kunder hade återigen ström.

Åskovädret har rört sig över flera håll på länet. Under tisdagen har det brunnit i ett bostadshus i Fredrika efter ett misstänkt blixtnedslag, en stuga är helt övertänd i Bygdeträskliden efter ett blixtnedslag i byggnaden, och i Åsele slog blixten ned två gånger i samma hus där ett barn i 6-årsåldern fick ström igenom kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.