Foto: Christine Olsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två äldre smet från boenden i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad
Skellefteå kommun anmäler nu två incidenter vid två äldreboenden till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det handlar om två olika fall där de boende smitit ut – den ena hoppade ut från balkongen, den andra tog sig ut genom ett fönster på andra våningen.
– Det är verkligen olyckligt. Jag har jobbat sex år som chef, det är ytterst ovanligt att det sker, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef på Skellefteå kommun.

I det ena fallet slet vårdtagaren lös en säkerhetskedja från fästet och fick upp fönstret på andra våningen. Personalen upptäckte händelsen först när vårdtagaren stod nedanför fönstret. Personen fick uppsöka sjukhus, men mår efter omständigheterna bra, enligt anmälan. Kommunen skriver att en demensspecialiserad undersköterska har kopplats in och det har gjorts en handlingsplan.

Coronapandemin stoppade promenader

I den andra anmälan har en person lyckats hoppa från en balkong i dagrummet, men behövde inte uppsöka sjukhus. Personen ville ut och gå, men på grund av besöksförbudet som införts under coronapandemin har personen inte kunnat promenera med sin anhörig varje dag.

Skellefteå kommun skriver att boendet nu beslutat att det alltid måste finnas en personal med när någon vårdtagare är på balkongen. Personen kan också träffa sin anhörig nästan varje dag vid besöksskärmen.

– Under pandemin är det tufft för både individer och anhöriga, men det finns säkert många olika orsaker till det som inträffat. Men vi har ett systematiskt och bra arbete och tar en lex Sarah-anmälan på fullaste allvar, säger Ejja Häman Aktell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer