Det var en stor insats som pågick på Hällbygänfelset untanför Eskilstuna under gisslandramat. Foto: Christine Olsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två häktade efter gisslandramat – en har koppling till Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

Två män häktades på fredagen misstänkta för människorov på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. En av männen är tidigare dömd för mord i Skelleftehamn 2019.

Två intagna hade barrikaderat sig i ett vaktrum och höll två från personalen som gisslan under onsdagen. De två männen krävde en helikopter till anstalten för att släppa en ur personalen. De ska också ha krävt 20 pizzor till avdelningen, vilket de fick.

Kunde gripas efter förhandling

Efter förhandlingar släpptes personalen på Hällbyanstalten och de intagna kunde gripas.

– I går runt 22.30 anhölls de två gripna männen på sannolika skäl misstänkta för människorov. Senast på lördag klockan 12.00 ska jag avgöra om personerna ska begäras häktade eller inte, säger kammaråklagare Frida Hamberg, förundersökningsledare, till TT.

Detaljer kring händelseförloppet eller hur gärningsmännen har agerat inne på anstalten är för tidigt att kommentera.

Koppling till Skellefteå

De intagna är båda dömda för mord varv en av dem är dömd för knivmordet i Skelleftehamn i mars 2019, enligt uppgifter från Expressen. Mordet skedde i samband med ett bråk i en lägenhet där en man i 25-årsåldern, stacks med kniv ett fyrtiotal gånger. Enligt domen blev gärningsmannen, som då var 21 år, dömd till 18 års fängelse.

Männen, som är 24 och 30 år gamla, häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov i två fall.

– Båda förnekar människorov. 24-åringen erkänner olaga frihetsberövande. Den andra har inte uttalat sig, säger vice chefsåklagare Charlotta Tanner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet