Polisen Olle Andersson vill starkt varna för drogen som används av unga personer. Foto: SVT

Två unga döda av fentanyl: ”Otroligt farlig drog”

Uppdaterad
Publicerad

Två unga personer har dött av fentanylpreparat under kort tid, detta befarar polisen. Som nu går ut med en varning för dödsdrogen.

– Det är en otroligt otroligt farlig drog, säger Olle Andersson, chef för grova brott på polisen i Umeå.

De sista veckorna är det två dödsfall i Västerbotten som polisen tror är kopplade till fentanylpreparat. Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel och drogen tas ofta i form av nässpray.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Drogen är väldigt lätt att överdosera. Det är inte gamla missbrukare det handlar om som använder det här utan unga personer, säger Olle Andersson.

Fentanyldöden

”Otroligt farlig”

Polisen arbetar med att få bort drogen från gatan. Men jobbar i motvind då drogen är väldigt lätt att få tag på från internet.

– Man behöver inte känna någon langare för att få tag på den. Men vi arbetar för att hitta både de som langar och de som missbrukar drogen eftersom den är så farlig, Olle Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet