Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka är det som fortfarande handlar? Och hur ser framtiden ut för matbutiken i Hemavan? Hör vad Grete Tuven, handlare, säger: ”Räknar med att sommaren ska bli ganska bra”. Foto: Berno Jonsson/SVT

Tvärstopp i Hemavans köpcentrum: ”Står inför att hälla ut alltihopa”

Uppdaterad
Publicerad

Handeln i Hemavan har till stora delar hängt på norrmännen, men sedan i våras då covid-19 slog till har det blivit tvärstopp. Bäst före-datumet håller på att passera på vissa varor och butikerna gör nu allt för att överleva coronakrisen.

Köpcentrumet Bayhill center i Hemavan har under de senaste åren utvecklats till att bli en av ortens största arbetsgivare med sina 55 anställda. Sedan coronaviruset slog till i våras har man fått dra ner på personalstyrkan till hälften.

– Vi sätter ner priserna för att få folk att handla men det finns inte så många kunder, endast ortsborna och några stugägare men norrmännen är borta så det har i princip blivit tvärstopp. Det här känns inte kul, vi hade aldrig kunnat föreställa oss att en sådan här situation skulle uppstå, säger Grete Tuven, som är butiksägare.

”Tror ändå på framtiden”

En av de största artiklarna där norrmännen var det största kunderna var läskedryckerna och just nu står det pallvis med osålda läskedrycker av alla sorters märken inne i butiken.

– Det håller på gå ut på datum och vi står inför att hälla ut alltihopa, säger Grete Tuven.

Efter flera år av fina försäljningssiffror har ägarna kunnat bygga upp en buffert och det är de pengarna som nu får användas för att ta sig igenom Coronakrisen.

– Vi tror ändå på framtiden, vi hoppas på att ett vaccin kommer fram och  att både svenskar och norrmän blir friska och så hoppas vi att det vänder efter midsommar någon gång, säger Grete Tuven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet