Foto: SVT

Köpcentrets ägare efter norska beslutet: ”I längden betyder det döden”

Uppdaterad
Publicerad

Gränslöst köpcenter i Umfors nära norska gränsen har tappat 98 procent av sin omsättning under coronapandemin. Att Norge nu fortsätter att avråda från resor till hela Sverige förutom Gotland är ett hårt slag för köpcentrets ägare Anna Strandgren.

– Det går inte att hålla på hur länge som helst utan kunder, säger Anna Strandgren efter norska beslutet.

Hon har jobbat med gränshandel sedan 1998 och öppnade Gränslöst 2004. Enligt henne kommer de att stänga på måndag. Hon trodde inte att Norge skulle öppna upp för resor till hela Sverige, men hade hoppats på att de skulle öppna upp för resor till vissa regioner som inte har så mycket smitta.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det var det lilla halmstrået som vi grep efter, säger hon.

Enligt henne kommer köpcentret inte att kunna ta igen det tapp som de haft under pandemin.

– Nej, de pengarna är förlorade.

Hela Hemavan påverkas

Hemavan lever på turismen så beslutet påverkar hela bygden. Även köpcentret Bayhill center drabbas hårt. Enligt vd Nils Wikberg är de inte chockade över fredagens besked, men besvikna. 

– Cirka 70 procent av vår omsättning är gränshandel så det är klart att det påverkar oss negativt, säger Nils Wikberg. 

Under fredagen har han suttit i möte där de diskuterat åtgärder för bland annat hur de ska hantera svinn bättre och hur de ska få igång handeln genom kampanjen bland svenska turister och den inhemska befolkningen. Bland annat kommer kunderna att kunna handla mat online, men det sker inte förrän till hösten. 

– Jag hade gärna börjat med det tidigare, men det är väntetider på exempelvis handscanners, säger Nils Wikberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet