Hör Ulrika om att inte kunna gå till jobbet för att hon tillhör en riskgrupp. Foto: SVT

Fritidspedagogen: ”Att vara i riskgrupp skapar mycket oro”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Karlsson har en autoimmun sjukdom som gör att hon tillhör riskgruppen som ska vara extra försiktig under pandemin och inte kan jobba som vanligt.

– Att vara fritidspedagog och inte gå innanför grindarna är extra svårt, jag är oroligt både för min hälsa men också för mitt jobb, säger Ulrika Karlsson som bor och arbetar i Röbäck utanför Umeå.

Ulrika låg i respirator i över en månad för tre år sedan. Sakta har hon efter sin andningsförlamning hämtat sig och jobbar nu halvtid, men coronapandemin blir ett hot för hennes hälsa.

Läkare intygar det och arbetsgivaren får då lösa situationen så gott det går. I hennes fall har det gått bra hittills. Rektorn vid Röbäcks skola har gett henne uppgifter som är administrativa så hon kan jobba hemifrån. Ändå har Ulrika en oro, inte bara för att inte bli smittad utan också hur det ska bli att gå tillbaka, om och när hon kan det.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det sägs att många kan vara utan symptom och ändå smitta. Barn kan inte hålla den sortens avstånd. Jag älskar mitt jobb men just nu är det farligt för mig att vistas där, säger hon.

Ulrika har fått hjäp av lärarförbundet för att veta vilka rättigheter hon har och för att reda i den nya situationen som hon och många med henne hamnat i med anledning av pandemin.

Hör Ulrika Karlsson om pandemin som ett hot i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet