”Alla som var i olycksplanet vill ju inget hellre än vi börjar hoppa igen” – hör chefinstruktör Johan Hellström Foto: Mikael Assmundsson, SVT/Umeå fallskärmsklubb

Efter svåra flygolyckan – Umeå fallskärmsklubb blickar framåt

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått knappt ett halvår sedan den svåra flygolyckan i Umeå då nio personer omkom. I fallskärmsklubben är saknaden efter vännerna stor, men när SVT träffar chefinstruktör Johan Hellström finns också ett tydligt fokus framåt.

– Det stora fokuset är ju att försöka hitta ett flygplan, säger han.

Vad som orsakade flygolyckan i Umeå i mitten av juli utreds fortfarande av Haverikommissionen. Samtidigt pågår ett flitigt arbete i Umeå fallskärmsklubb för att få verksamheten i luften igen – kostnaden för ett nytt flygplan landar på över fyra miljoner kronor.

Flygkraschen i Umeå

Johan Hellström ser positivt på en lösning redan till våren.

– Det kan låta märkligt, men intresset för att hoppa fallskärm är stort nu. Vi har fått flera förfrågningar om kurser till våren och trots allt kan vi blicka framåt nu och försöka komma vidare med vår verksamhet, säger han.

Se tillbaka på olyckan och hör mer om framtidsplanerna i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet