Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta om det nya centret Foto: Nader Sedehi/SVT

Umeå och Göteborg först i landet med center mot arbetslivskriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen invigdes ett nytt regionalt center mot arbetslivskriminalitet i Umeå. Där ska olika myndigheter samverka för att kunna bekämpa arbetslivskriminalitet tillsammans.

Centret i Umeå syftar till att skapa en ökad förmåga att kunna arbeta mot arbetslivskriminalitet i en av Sveriges mest expansiva regioner.

– Det kan vara allt från människohandel till skattebrott eller brott mot arbetsmiljölagen. Allt det här skapar en osund konkurrens i samhället där företag som fuskar och utnyttjar människor drar fördelar, säger Thomas Östberg gruppchef vid underrättelseenheten vid polisen.

Det är i första hand Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket som har fått i uppdrag av regeringen att inrätta centret men så småningom ska andra myndigheter vara med.  

Blir det inte för många kockar?

– Nej, vi redan har samarbetat sedan 2018 och det är inget nytt för oss. Nu kommer vi att sitta i samma lokaler och arbeta nära varandra, säger Thomas Östberg.

Totalt ska sju regionala center inrättas innan utgången av 2023, först ut är Umeå och Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer