”Man ska kunna leva, bo och verka i hela landet”, säger Tomas Eneroth (S). Foto: SVT

Tomas Eneroth (S) blixtinkallar till krismöte om Holmötrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kräver att Trafikverket agerar skyndsamt för att lösa trafiken till och från Holmön.

Och det får stöd av infrastrukturministern som nu blixtkallar ett krismöte.

– Det är bedrövligt som det fungerar nu, det måste vara ordning och reda, säger Tomas Eneroth (S)

Först vände sig kommunstyrelsen i Umeå till regeringen med anledningen av de strulande förbindelserna till Holmön under våren.

– Att bo på en ö är väldigt speciellt. Väderläge med mera kan tidvis innebära avbrutna kommunikationer och det har de boende på Holmön beredskap för. Nu är dock bristerna i transporterna till och från ön så stora att de boende berövas både grundläggande och livsviktiga samhällsfunktioner. Det är oacceptabelt, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Trafikverket har ansvar för trafiken till och från Holmön och myndigheten behöver därför säkerställa att den fungerar på ett stabilt och säkert sätt, även långsiktigt, menar kommunstyrelsen.

Förbindelserna till ön har varit en infekterad fråga under många år och och har bollats fram och tillbaka mellan Trafikverket, Region Västerbotten, Länsstyrelsen och Umeå kommun.

Försämrat trafiksituationen

Kommunstyrelsen menar nu att diskussionerna inte har förbättrat trafiksituationen, snarare försämrat den och hänvisar till att färjetrafiken legat nere nu under våren efter bland annat två motorhaverier.

Och kommunen fick snabbt stöd av regeringen och infrastrukturministern som under onsdagen blixinkallade till ett krismöte om Holmötrafiken den 22 juni.

– Aktörerna måste agera efter tidigare givna löften, det måste vara ordning och reda. Man ska kunna leva, bo och verka i hela landet, säger Tomas Eneroth (S).

Det har varit 14 år med struliga förbindelser, hur kan det få fungera så dåligt?

– Jag tycker att alla aktörer ska rannsaka sig själva nu. Och jag vill ha en redovisning, vad har de de olika aktörerna gjort för att säkra transporterna till och från Holmön?

Trafikverket menar däremot att de sköter trafiken till Holmön på ett bra sätt, men att den här våren varit speciell då den ordinarie färjan Capella renoveras och byter motor.

– Jag tycker att vi sköter Holmötrafiken på ett bra sätt. Nu har vi haft ett akut läge efter vårens haverier med ersättningsfärjan, men vi kör många extraturer för att komma ikapp. Jag tycker att vi är tillmötesgående mot öborna, säger Björn Persson, tf sektionschef Trafikverket.

Enligt Trafikverket är den ordinarie färjan Capella åter i trafik under vecka 25.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.