Efter det första bekräftade fallet av fågelinfluensa i länet, nu uppmanas västerbottningar att rapportera in döda fåglar. Foto: TT, Ruud, Vidar

Västerbottningar uppmanas att rapportera in döda fåglar – risk för fågelinfluensa

Publicerad

Alla som hittar en död fågel i Västerbotten uppmanas att rapportera in det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) – detta eftersom det kan handla om fågelinfluensa.

– Vi är lite mer på tårna än vanligt, säger Lars Ericson, på länsstyrelsen i Västerbotten.

I södra Sverige har det rapporterats om flera fall av fågelinfluensa i sommar. I Västerbotten hittades en död havsörn i april, som senare visade sig bära på fågelinfluensan.

– Det är svårt att säga om detta var ett enstaka fall eller inte, säger Lars Ericson.

Enstaka rapporter har kommit in

Umeå kommun och länsstyrelsen uppmanar alla som hittar en sjuk eller död fågel att rapportera in detta till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Under sommaren har det inte skett någon ökning när det gäller observationer.

– Det har kommit några enstaka rapporter om döda fåglar bara, säger Lars Ericson, på länsstyrelsen i Västerbotten.

Hittar du flera döda fåglar som har dött av okänd anledning på en plats uppmanas du ringa till antingen länsstyrelsen eller miljö-och hälsoskydd på Umeå kommun.

– Vi är lite mer på tårna än vanligt. Det är bra att upptäcka i tid om det är något, säger Lars Ericson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Så gör du om du hittar en död eller sjuk fågel:

  • Rapportera in den till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Här kan du lämna dina kontaktuppgifter ifall du vill hjälpa till att skicka in kropp/prov till SVA. Efter att du har rapporterat hör SVA av sig inom ett par dagar med besked om de önskar få in fågeln för undersökning.
  • Undvik direktkontakt med fågeln och använd handskar eller vira in djuret i en plastsäck ifall du måste hantera fågeln. Tvätta och desinfektera händerna efteråt.
  • Döda fåglar kan lämnas kvar. Om de utgör en olägenhet kan du gräva ner fågeln eller stoppa den i en vanlig plastpåse och knyta ihop den. Stoppa påsen i en ytterligare påse som och förslut den för att förhindra olägenhet för människors hälsa. Lägg den sedan i ett kärl för brännbara sopor. Är du beredd att skicka in fågeln på SVA:s begäran, förvara påsen några dagar på en sval eller kall plats i väntan på SVA:s besked.
  • Om du har hittat en död fågel som klassas som statens vilt ska du anmäla det till polisen.

Fakta: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.