”Vi åtgärdar när vi ändå bygger om” säger kommunen om hur de tänker efter översvämningarna Foto: SVT

Umeå planerar åtgärder efter översvämningarna

Publicerad

Efter de omfattande översvämningarna planerar Umeå kommun att åtgärda flera vattendrag i kommunen.

– Vi tidigarelägger redan planerade åtgärder som vi har i vattendrag med känd översvämningsproblematik, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande tekniska nämnden.

Det är många som drabbats efter den senaste tidens översvämningar. Över tusen anmälningar hade förra veckan nått länets försäkringsbolag, kanske främst från kunder i Umeå och Nordmaling. Vattnet ställde till stora problem i både tätort och på landsbygd.

Nu jobbar Umeå kommun med att ta fram en lösning för att förhindra fler översvämningar, både på kort och lång sikt. Men de exakta planerna är inte spikade. Umeå kommun summerar en del åtgärder på sin sajt.

– De här extremvädren riskerar ju att komma med tätare intervall i takt med klimatförändringar, säger Lena Karlsson Engman (S).

Boende kritiska

Flera boende som SVT talat med i området kring Tvärån, på Västerslätt och Rödäng i Umeå, har riktat kritik mot att kommunen inte förebyggt nya problem efter den första översvämningen i oktober.

Till exempel togs de vallar som byggts upp bort nästan direkt efter att vattnet sjunkit undan. Ett par veckor senare drabbades området hårt en gång till.

Anpassningar till större regnmängd

– Att förvänta sig att det ska hinnas med stora åtgärder däremellan var nog att hoppas på för mycket, säger Lena Karlsson Engman som menar att problemen den andra gången förvärrades av att marken redan var mättad med vatten.

Samtidigt har Umeå kommun redan påbörjat arbetet med att anpassa flera ytor för större regnmängder, till exempel nya dammar på Mariehemsängarna. En ny strategi för hantering av dagvatten är på väg att färdigställas, men är inte klubbad än.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet