Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Skellefteå använder man moduler för att husera studenter, men inte i Umeå. Hör varför i videon. Foto: SVT

Umeå ratar modulbyggen till studentbostäder: ”Dyrt och dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på studentbostäder tvingar nykomna att hitta tillfälliga lösningar, allt från dyra hotellrum till boende på camping. I Skellefteå har man löst boendeproblemet med modulbyggen – men det är inget som är aktuellt i Umeå.

– Det blir ofta både dyrt och dåligt, vi vill satsa på att bygga hus som står i hundra år, säger Mikael Berglund (S), byggnadnämndens ordförande.

Bristen på studentbostäder har varit både stor och långvarig. Kommunen samarbetar med studentkåren och försöka bemöta problemet med akutrumsförmedling. Trots det blir många studenter utan bostad.

Framförallt väljer Umeå kommun att fokusera på nybyggen, en långsiktig men något långsam lösning. Samtidigt har antalet studenter vid Umeå universitet ökat rejält under åren, inte minst under pandemin och i år med lågkonjunktur.

– Det är alltid svårt vid terminstart. Vi har en bostadsmarknad som hela tiden ropar efter mer, säger Mikael Berglund.

”Moduler bra om det är en katastrofsituation”

Att studenter tvingas bo i tält eller betala för dyra hotellrum kan tyckas vara en ohållbar lösning, men kommunen är negativt inställd till den kortvariga lösning som bland annat används i Skellefteå.

– Modulbyggen är bra om det är en katastrofsituation, om bostäder exempelvis brunnit ner. I Skellefteå har många byggen pausats eller avbrutits, säger Mikael Berglund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.