Efter flera års kamp kan Umeå snart få sin första hundpark. Foto: TT.

Snart kan Umeås första hundpark bli verklig

Publicerad

Snart kan Umeås första hundpark bli verklighet. Under flera år har hundägare i Umeå jobbat för att få till en inhägnad park där hundägare kan släppa loss sina hundar, men kommunen vill inte bekosta en.

– Nu har vi fått förslag på mark på Västra Ersboda, och kommunen ska ta fram ett kontrakt, säger Anna Söderholm som är med i föreningen Umeås hundpark.

Föreningen behöver sponsorer för att kunna bekosta staket och stängsel.

LÄS MER: Kommunen öppnar för hundpark

– Vi har klart med en sponsor, men vi har inte kunnat söka sponsorhjälp när vi inte haft klart med plats, säger Anna Söderholm.

Luna och Ellie är två av Umeås hundar som längtar efter en hundpark. Foto: Privat.

Om pengar kommer kan parken bli klar snart

Ungefär 30.000 kronor behövs, och föreningen hoppas också på bidrag från privatpersoner. Om allt går vägen kan parken stå klart innan vintern.

LÄS MER: Trotsat koppeltvång får mothugg

En hundpark är efterlängtad av många. Parken ska vara tillgänglig för allmänheten och inte bara för medlemmar i föreningen.

– Idén med en hundpark är att hundar ska kunna springa av sig och socialisera sig med andra hundar. De rymmer inte och de kan få vara lösa, trots koppeltvång i naturen. Dessutom är det bra för icke hundägare, att lösa hundar är samlade i hägn, säger Anna Söderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.