– Studenter slipper dubbel boendekostnad. Det är en jättestor hjälp, säger Linda Wahlqvist, VFU-strateg Umeå universitet. Foto: SVT

Umeåstudenter erbjuds gratis praktikboende i inlandet

Publicerad

Umeåstudenter som ska ut på praktik på annan ort erbjuds nu gratis boende i flera inlandskommuner i Västerbottens län.

– Det är ett sätt för oss att visa att vi värnar om studenterna, säger Olli Joenvääre, kommunchef i Dorotea. 

Praktikplatserna i Umeå räcker inte till och därför placeras studenter ut på arbetsplatser i inlandet. Den så kallade VFU:n pågår mellan fyra och nio veckor och kräver ofta dubbelt boende. Utplaceringen i inlandet har inte varit så populär bland studenterna men kommunerna hoppas att gratis boende ska ändra på det.

Ska välkomnas

Lycksele kommun har erbjudit gratis boende tidigare och i höst hakar även Sorsele och Dorotea på. Det är ett samarbete mellan Umeå universitet och Akademi Norr där 13 inlandskommuner i Norrlandslänen ingår.  

– Vi vill ju självklart att studenterna ska känna att det är trevligt att komma till våra kommuner och jobba. Det ska inte börja med ett problem utan det ska börja med ”hej och välkommen”, säger Martin Bergvall, verksamhetschef, Akademi Norr.

Hoppas de ska återvända

Dorotea kommun har ordnat boende till sju sjuksköterskestudenter i höst. Umeå universitet står för en del av kostnaden. 

– Det kostar oss inga stora belopp jämfört med vad det kan ge kommunen, säger Olli Joenvääre. 

Förhoppningen är förstås att studenterna ska återvända för att bo och jobba i kommunen efter avslutad utbildning. 

– Medicinska fakulteten ska bidra till kompetensförsörjningen i hela norra regionen. När en kommun har en student hos sig kan den marknadsföra sin verksamhet och det ökar chanserna att studenten kommer tillbaka efter avslutad utbildning, säger Linda Wahlqvist, VFU-strateg kansliet för medicin, Umeå universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.