I bilen hittade polisen kokainet i ett lönnfack som var snillrikt dolt bakom ett flertal avancerade mekanismer. Foto: Polisen

Umebo dömd till fem års fängelse: Gömde nästan två kilo kokain i lönnfack i bilen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern från Umeå döms till fem års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott efter att ha hanterat nästan två kilo kokain. Hans kumpan, en man hemmahörande i Stockholmsområdet döms till fängelse i fyra år och fyra månader för narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott.

Västerbottenpolisen har haft mannen från Umeå under uppsikt och har följt honom då han gjort en resa till Stockholm. Där nere ledde spaningar till att man hittade nästan två kilo kokain i en bil som mannen använde.

Avancerat lönnfack

Inuti bilen fann polisen kokainet i ett lönnfack mellan de två framsätena. Lönnfacket öppnades genom en komplicerad procedur som bland annat innefattade tändandet av sminklampan i solskyddet och en hemlig knapp bakom ratten.

Polisen bytte ut narkotikan mot potatismjöl och fortsatte sin spaning och efter att umebon lämnat över potatismjölet till sin kumpan greps kumpanen, utan att umebons vetskap. Umebon greps ett par dagar senare hemma i Umeå.

”Coca Cola prank”

Umebon fattade under polisens spaningsarbete misstankar om att han var övervakad. Polisen hörde i en hemlig rumsavlyssning umebon berätta för någon att han skulle göra ett ”Coca Cola prank” på polisen.

Det går ut på att man avsiktligen försöker bli kontrollerad av polisen, men istället för ”coke” (kokain) har man läskedrycken Coca Cola på sig.

Men polisen föll inte i fällan och kunde dagen efter gripa mannen från Stockholm, och tre dagar senare även umebon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.