I en undanskymd korridor bakom kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus möter vi gänget som är något av Västerbottens mesta befruktare.
Birgitta, Mari, Ingemar och Maria är alla embryologer. De jobbar vid fertilitetskliniken och genomför provrörsbefruktningar. De ser till att spermierna får ta plats i ägget. Överläkare Nils-Gunnar Solensten opererar in det befruktade ägget, embryot inne i kvinnans livmoder.
– Det är en helt fantastiskt spännande process, säger Mari Åström med stor inlevelse till Västerbottensnytt.
Spermierna tvättas och centrifugeras
Men först gäller det att få donatorer. Maria Löwstedt visar stora tankar med ägg och med spermier. I en liten oansenlig toalett får männen komma och lämna sina spermier.
– Vi har gjort vad vi kunnat för att få det lite mysigt. Sen finns det hjälp att få genom tidningar och film för det är väl inte helt enkelt att få fram spermier så där på beställning, berättar Maria Löwstedt.
Spermierna tvättas och centrifugeras för att bli användbara.
– Vi vill få bort slemmet och bara ha spermierna för att kunna befrukta ägget, säger Maria Löwstedt.
Sedan tinas de upp för att användas. Det sker i laboratorierummet där allt är sterilt och där det finns speciell ventilation för att få bort dammet.
Under djup koncentration och med stadig hand på joysticks som ska sköta nålarna sker själva befruktningen. Embryologerna tittar hela tiden genom mikroskopet och det vi får se när befruktningen sker är en fantastisk upplevelse.
”Nu har jag gjort en bebis!”
Nålen med spermier sticks in på ett speciellt ställe för att inte förstöra arvsanlag och annat. Nålen går genom väggen och en utvald spermie sprutas in.
– Så nu har jag gjort en bebis! utbrister plötsligt Birgitta Tysklind efter att länge ha suttit helt tyst bakom sitt mikroskop.
För de som jobbar på fertilitetskliniken är det här vardag men ändå finns hela tiden respekten där för vad man håller på med.
– Det känns värdefullt, det är viktigt, man går försiktigt med sina provrör, det känns som en skatt man har för det kan ju ändå bli ett barn. Och det är personer som har lämnat över det här till oss för att vi ska ta hand om det och göra det bästa vi kan, säger Mari Åström.
– Det här är ett friskt jobb inom sjukvården. Det är inte sjuka människor vi jobbar med utan dom har bara problem att få barn, säger Birgitta Tysklind.
– Du kan ju få hjälp med alla andra sjukdomar som att byta hjärta till exempel. Tekniken går framåt så varför inte hjälpa dom som inte kan få barn på den naturliga vägen.
En tredjedel lyckas
Efter två dagar förs det befruktade ägget, embryot upp i kvinnans livmoder. Både embryologen, överläkaren, mamman och pappan är med vid det ögonblicket. Förhoppningsvis fortsätter embryot att växa.
En tredjedel av alla provrörsbefruktningar lyckas. Behandlingen kostar 22 000 kronor och oftast får paren betala det själva. För många är det en tuff process.
– Det är både upp och ner. Ibland blir det misslyckat och ibland blir det en lyckad graviditet. Glädjen som blir när det lyckas vill man dela med paren och det är väl det som gör att man orka fortsätta med det här, säger överläkare Nils-Gunnar Solensten.
– Det är ju jätteroligt när dom kommer hit sen och visar upp sina fantastiska bebisar och man kan tänka att det har jag haft i en liten nål. Det kan man egentligen inte förstå förrän man ser det lilla knytet dom har med sig, säger Mari Åström.
Och när det här knytet är tonåring och spelar fotboll så känner du att det är du som ligger bakom det hela?
– Ja, oftast vet man inte och håller inte reda vilka man har hjälpt, skrattar Mari Åström.
Tystnadsplikten är en naturlig del av vården vid fertilitetskliniken.
– Men det är nog fler än man tror som har fått barn genom provrörsbefruktning, säger Mari Åström – en av befrukterskorna vid fertilitetskliniken på Norrlands universitetssjukhus.
Berno Jonsson