Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nationalekonomen Clara Leandersson om alkoholens kostnader Foto: SVT

Unik studie visar: Så mycket kostar alkoholen varje år

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholkonsumtionen i Sverige kostar samhället över 100 miljarder varje år. Det visar en unik studie som undersökt vilka samhällsekonomiska konsekvenser som drickandet får.

Det är analysföretaget Ramboll som på uppdrag av Systembolaget tagit fram studien som presenterades i slutet av 2019. Den visar att alkoholkonsumtionen kostade samhället 103 miljarder kronor under 2017.

Senaste studien från 2006

Enligt analysföretaget är studien unik i sitt sammanhang. Den är först och främst uppdaterad, den senaste som gjordes var från 2006. Därmed har man färskare siffror, bättre data och bättre metoder, berättar Clara Leandersson, nationalekonom som varit med och tagit fram studien.

– Men vi har också tittat på nyttorna av alkoholkonsumtionen. Vi beräknar dem till ungefär 10 miljarder kronor. Att titta på just nyttorna är en ny typ av beräkning så vi har tagit några första steg kring hur man räknar på det, säger hon.

Med ”nytta” syftar man till positiva effekter till exempel arbetstillfällen inom försäljning av alkohol och relaterade varor.

Undersöker konsekvenserna

Men enligt Clara Leandersson är studien främst viktig för att belysa de konsekvenser alkoholen får och var mer kunskap behövs. Förhoppningen är att man i framtiden kan använda underlaget till att göra mer riktade insatser och titta var det till exempel behöver mer förebyggande arbete.

– Det var ungefär 660 000 vårdtillfällen under 2017 som enbart var alkoholrelaterade. Det är en väldigt konkret konsekvens av alkoholkonsumtion – ökad sjuklighet, säger Clara Leandersson.

Fakta om rapporten ”Alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser”

Visa

Rapporten är gjord på beställning av Systembolaget och publicerades i november 2019. I den har man räknat på kostnader från fyra olika kategorier:

Vård och behandling: 15 miljarder

Hälso- och sjukvård, socialtjänst, företagshälsovård, forskning och prevention.

Produktionsbortfall: 35 miljarder

Sjuknärvaro, sjukfrånvaro, förtida dödsfall, kriminalvvården.

Brottslighet: 10 miljarder

Brottsförebyggande arbete, egendomsskador och rättsväsende.

Livskvalitet: 43 miljarder

Förtida dödsfall, upplevda konsekvenser för konsumenter , upplevda konsekvenser hos närstående till konsumenter och upplevda konsekvenser hos brottsoffer.

Källa: Ramboll och Systembolaget. Mer information och hela rapporten hittar du på Systembolagets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer