En upphandling inför bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå har gjorts på ett felaktigt sätt – detta anser Förvaltningsrätten i Umeå. Nu anmäler också Skellefteå kraft sig själva till Konkurrensverket. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Upphandling för batterifabriken i Skellefteå gick inte rätt till

Uppdaterad
Publicerad

En upphandling inför bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå har gjorts på ett felaktigt sätt – detta anser Förvaltningsrätten i Umeå. Nu anmäler också Skellefteå kraft sig själva till Konkurrensverket.

Skellefteå kraft ska bland annat förbereda marken och ordna för fiberanslutning inför bygget av batterifabriken. Upphandlingen är värd 3,2 miljoner kronor och handlar om material till förberedelserna för bygget av fabriken.

Två anbud kom in och den som förlorade upphandlingen anmälde Skellefteå kraft till Förvaltningsrätten. Bolaget ansåg att den vinnande anbudsgivaren inte uppfyllt de obligatoriska upphandlingskraven.

Gjorde istället direktupphandling

Skellefteå kraft valde då istället att göra en direktupphandling för att kunna påbörja arbetet.

– Vi gjorde det för att kunna upphandla material och säkra våra leveranser till Northvolt, Vi gjorde den bedömningen för att hålla vår del i tidsplanen, säger Jonas Ellman, inköpschef.

Förvaltningsrätten i Umeå beslutade att en ny prövning av de båda anbuden måste göras. Detta var Dagens industri först att rapportera om. Enligt Skellefteå kraft har man nu gjort detta.

– Men vid en förnyad prövning fanns det inget giltigt anbud, säger Jonas Ellman.

Skellefteå kraft har anmält sig själva till Konkurrensverket.

– Vi förväntar oss att Konkurrensverket ska granska om direktupphandlingen är korrekt genomförd, säger Jonas Ellman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet