Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljöövervakaren Strasevicius: ”Utterspillning luktar havssalt”. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Uttern ökar och sprider sig i Västerbotten - mindre miljögifter i vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Utterpopulationen fortsätter att växa och inte minst i Västerbotten. Minskade miljögifter i vattendrag och större tillgång på fisk gör att uttrarna blir fler igen.

– Det ser jättebra ut. Våra utterinventeringar visar att utterpopulationen har ökat de senaste åren, säger Darius Strasevicius vid länsstyrelsens miljöanalysenhet.

Under september och oktober månad ägnar sig länsstyrelsen åt att inventera utter i Västerbotten. En av SVT:s reportrar fick följa med på utterinventering utanför Storuman och under bron där Umeälven rinner hade en utter lämnat spillning. 
 
– Om man luktar på spillningen och känner att den luktar havssalt då vet man att en utter varit på platsen. Vi gör den här utterinventeringen varje år, för att se om vattendragen mår bra eller inte. Just nu ser vi att det inte finns några stora mängder av miljögifter, säger miljöövervakaren Strasevicius.

Ökningen störst längs kusten

Var är ökningen av utter som störst?

– Det är framför allt längs kusten som vi ser den största ökningen, men även i fjällen börjar den visa sig mera. Längs kusten finns det mer föda som fisk och det är där den förökar sig innan den sprider sig vidare till fjällen, säger Strasevicius. 

Hur har det sett ut tidigare? 

– Tidigare kunde vi bara se uttern på några få ställen i länet. Många dog på grund av farliga miljöutsläpp som kvicksilver, säger Darius. 

I videon berättar miljöövervakaren Darius Strasevicius om varför uttern ökar och dess hotbild. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer