”I dagsläget finns det inget beslut om att salta väg 92”, säger Peter Jonsson som är presskommunikatör på Trafikverket. Foto: SVT/Elin Gårdestig, Trafikverket

Trafikverket: Det finns inget beslut om att väg 92 kommer att saltas

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har SVT berättat om kritiken mot det dåliga väglaget på väg 92 mellan Bjurholm och Vännäs. Uppgifter om att vägen kommer att saltas med start nästa år har förekommit i annan media, men Trafikverket säger nu till SVT att det inte finns något beslut om att detta kommer att ske.

Det var i en intervju med Sveriges radio i tisdags som Carita From, projektansvarig på Trafikverket för Vännäs trafikområde, sa att det tagits beslut om att väg 92 ska saltas nästa år. Detta är uppgifter som Trafikverket nu tillbakavisar.

– I dagsläget finns det inget beslut om att salta väg 92, säger Peter Jonsson som är presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket kommer det att upphandlas ett nytt kontrakt för vägarna i Vännäs trafikområde och som kommer börja gälla från och med 2021. Idag klassas delar av väg 92 som en klass fyra. Vilket innebär att halkbekämpning ska ske med sand.

Nya upphandlingar nya möjligheter

Vid nya upphandlingar kan vägsträckor klassas om. Skulle det då beslutas att klass 4-sträckorna på väg 92 ska klassas om till en klass 3, kan saltning bli ett alternativ. Men det är inget som Trafikverket vet något om i nuläget.

– Så länge saltning finns som ett alternativ för att underhålla vägar, kan det vara ett alternativ under en upphandling. Så jag vet inte om det kommer att ske i framtiden. Men det finns i nuläget inget beslut om att man ska salta väg 92, säger Peter Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.