Här ser du det gigantiska hålet på väg 614 utanför Tvärålund. – Vi ser en tendens att det blir vanligare med vägras, säger Louise Dahlberg på Trafikverket. Foto: SVT/Trafikverket

Vägras allt vanligare i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med vägras i länet, framförallt på små vägar som inte får så mycket pengar.

Den 22 april rasade väg 614 utanför Tvärålund samman och lämnade ett stort hål efter sig. Och enligt Trafikverket i Västerbotten har det blivit allt vanligare med vägras i länet.

– Vi ser en tendens att det är vanligare men det går inte att säga hur mycket vanligare eftersom det är svårt att jämföra historiskt. Men vi upplever att det är vanligare. Vädret spelar förstås in men också att det kör många tunga fordon på våra vägar idag, menar Louise Dahlberg, enhetschef på Trafikverket i Västerbotten.

Högtrafikerade vägar får mer pengar

En annan orsak till vägras är helt enkelt att högtrafikerade vägar generellt får mer pengar och underhålls bättre än lågtrafikerade småvägar som väg 614. 

– Många gamla grusvägar är inte byggda som de vägar vi har idag. Man har ofta bara grusat en väg och underlagsmaterialet kan vara ganska löst och mjukt så det rasar väldigt lätt. Bygger vi en ny väg idag så ser vi till att den blir hållbar utifrån det underlag som finns på just den marken, säger Louise Dahlberg.

Länet har Sveriges sämsta vägar

Enligt konsumentorganisationen Motormännen som granskat Sveriges vägar under 2018 så har Västerbotten Sveriges sämsta vägar. 

– Det är ju tråkigt att det är dåliga vägar i Västerbotten men vi får nog förhålla oss till att det är ett faktum. Vi önskar att vi hade mer pengar och vi försöker alltid att äska mer pengar och vi gör allt vad vi kan för att underhålla vägarna så gott vi kan, säger Louise Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer