Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fängelse har aldrig funnits med som ett alternativ” – hör åklagare Andreas Nyberg och 15-åringens advokat Jens Nyström om sina yrkanden. Foto: Anna Bergman/SVT

Våldsdådet på Morö Backe: Åklagaren och försvaret yrkar på att pojken döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången kring våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå är nu avslutad. Både åklagaren Andreas Nyberg och försvarsadvokaten Jens Nyström yrkar på att 15-åringen döms till rättspsykiatrisk vård.

– Jag bedömer att det är den mest brottspreventiva påföljden, alltså det som ger bäst chans att se till att detta inte händer igen, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Under onsdagen återupptogs förhandlingarna mot den 15-årige pojke som åtalats för våldtäkt och mordförsök på en nioårig flicka i Skellefteå i somras. Rättegången har varit pausad sedan mitten av oktober.

Pojken har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen visar på att han led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Pojken har erkänt våldtäkt och misshandel.

Våldsdådet på Morö Backe

”Aldrig funnits med som ett alternativ”

Åklagaren Andreas Nyberg vill att 15-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Det är utifrån resultatet av det rättspsykiatriska utlåtandet som jag gjort det yrkandet. Jag bedömer att det är den mest brottspreventiva påföljden, alltså det som ger bäst chans att se till att detta inte händer igen, säger han och fortsätter:

– En så pass ung person kan aldrig dömas till livstids fängelse exempelvis, så det har aldrig funnits med som ett alternativ.

Försvaret: ”Vårdbehovet är tillräckligt stort”

Försvarsadvokaten är inne på samma linje.

– Vi delar uppfattning om hur man ska se på det här. Vårdbehovet är tillräckligt stort för att han ska få rättspsykiatrisk vård, säger försvarsadvokaten Jens Nyström.

Skellefteå tingsrätt ska meddela domen i fallet den 14 december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nioårig flicka, Luna, hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet