Foto: Patrik Trägårdh

Våldtäktsförsök i Umeå kan ha samband

Uppdaterad
Publicerad

Två våldtäktsförsök har skett inom loppet av två veckor på Ålidhem i Umeå. Tidigare har polisen inte velat säga att det funnits någon samband, men nu kommer nya bud. ”Det finns vissa uppgifter som tyder på att gärningarna kan ha ett samband”, säger polisens kommunikatör.

I söndags överfölls en kvinna i 20-årsåldern bakifrån av en cyklande, maskerad man i stadsdelen Ålidhem i Umeå. Gärningsmannen ska i samband med överfallet ha slagit kvinnan, men hon lyckades slå sig fri och klarade sig utan allvarliga fysiska skador.

Två veckor tidigare utsattes en annan kvinna för våldtäktsförsök i samma stadsdel, den gången på Fysikgränd. Även då var mannen maskerad och flydde på cykel. Båda händelserna rubriceras som våldtäktsförsök och kan ha ett samband.

Flera överfall i Umeå

– Det finns vissa uppgifter som tyder på att gärningarna kan ha ett samband, men också saker som säger att det inte behöver vara så. Det är ännu för tidigt att slå fast varken det ena eller det andra. I nuläget arbetar vi fokuserat och utifrån de uppgifter som finns i respektive ärende, säger Malin Axroth, kommunikatör.

Säkrat vissa spår

Gällande fallet i söndags på Ålidhem har polisen gjort en teknisk undersökning knackat dörr i området i hopp om att få in uppgifter som kan belysa ärendet. Det har även gjorts vissa beslag som skickats för kriminalteknisk analys.

I inget av fallen har polisen gripit någon misstänkt gärningsman. Samtidigt som de utreds kommer rapporter om ytterligare ett överfall.

”Utöver de båda ärendena med koppling till Ålidhem så finns även en anmälan om en våldtäkt som ska ha ägt rum utomhus i Umeå stadskärna någon gång under natten mot söndag den 30 oktober”, skriver polisen på sin sajt.

Läs mer: Nytt våldtäktsfall i centrala Umeå

Polisen misstänker i nuläget inget samband mellan våldtäktsförsöken på Ålidhem och den misstänkta våldtäkten i centrala Umeå. Samtidigt har de knappa uppgifter att gå på. Brottstiden är inte exakt känd, det finns ingen skäligen misstänkt och polisen har inte kunnat fastställa den exakta brottsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera överfall i Umeå

Mer i ämnet