Området vid Rönnbäcken där det kan bli en nickelgruva Foto: SVT

Var femte gruvprospektering inom naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte undersökningstillstånd efter mineraler i Västerbotten ligger i naturreservat, det visar en undersökning som Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Om man vill leta efter malm eller andra mineraler krävs ett undersökningstillstånd som företag får från statliga Bergsstaten. Företagen kan få ett undersökningstillstånd i all skyddad natur förutom i nationalparker.

I den granskning som Sveriges Radios Kaliber har gjort framkommer det att mer än var femte undersökningstillstånd i Norrbotten och Västerbotten ligger i naturreservat. Totalt finns 437 undersökningstillstånd i de båda länen och 95 av de undersökningstillstånden ligger helt eller delvis inom ett naturreservat.

Gruvan i Rönnbäcken

Anders Lundkvist, som arbetar med miljöfrågor på branschorganisationen Svemin, menar att det är nödvändigt att leta malm inom naturreservat.

– Det kan ju vara så att det finns väldigt stora tillgångar under områden som har ett visst naturskydd i dag men som i en process längre fram då kan bli aktuellt för en gruva, säger han till Kaliber.

Den planerade gruvan i Rönnbäcken söder om Tärnaby i Västerbotten är ett område som står inför samma problematik.

Länsstyrelsen i Västerbotten har i över tio år haft som avsikt att göra om Rönnbäcksnäset till ett naturreservat, då man värdefulla naturområden i området.

Per Nihlén jobbar med naturreservat på länsstyrelsen i Västerbotten och han är kritisk mot en gruva.

– Det blir en total ödeläggelse av de naturvärden som finns om gruvan blir av, sa Per Nihlén till Västerbottensnytt i oktober förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet