Hör UllaBritt Kullh på Frivilligcentralen hur de arbetar med ensamma äldre. Foto: TT, SVT

Var tionde äldre är ensam – lider av digitalt utanförskap

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 300 000 svenskar är socialt isolerade. Det visar statistik från SCB. Problemet är störst bland äldre, och där finns också ett digitalt utanförskap som spär på ensamheten.

– Det kan handla om små saker, som att kunna ringa ett videosamtal till sina barnbarn, säger UllaBritt Kullh på Frivilligcentralen i Umeå.

Ungefär fyra procent av Sveriges vuxna räknas som socialt isolerade. Det innebär att de har kontakt med någon vän eller anhörig högst någon gång i månaden. Personer över 75 år är ensammast – i den gruppen räknas var tionde person som socialt isolerad enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

På Frivilligcentralen i Umeå utbildar man volontärer som kan hjälpa till att bryta ensamheten bland äldre. Dels handlar det om att gå promenader och fika, men också om att bryta det digitala utanförskapet, som enligt UllaBritt Kullh kan göra att de äldre känner sig extra ensamma.

Särskilda volontärer för it

På Frivilligcentralen har man åtta it-volontärer som kan hjälpa äldre med datorn eller telefonen.

Enligt UllaBritt Kullh kan bristande digitala kunskaper spä på ensamheten bland äldre. Foto: SVT

– Det kan handla om att kunna ringa ett videosamtal eller att kunna ladda ner den där appen som de tipsar om i tv. Äldre är inte dumma, men det måste få ta lite längre tid.

Hjälp har svårt att nå ensamma

Enligt UllaBritt Kullh finns många som kan tänka sig att bli volontär för att hjälpa äldre ensamma.

– Det svåra är att nå ut till de som är ensamma och berätta vilken hjälp de kan få. Det är få som ringer och säger: Jag är ensam, jag behöver en vän.

I klippet ovanför kan du höra UllaBritt Kullh berätta om vilka som vill bli volontärer för att hjälpa äldre och varför.

Det är social isolering

  • För att räknas som socialt isolerad ska man bo ensam och inte träffa anhöriga, vänner eller bekanta oftare än ett par gånger i månaden.
  • Ungefär fyra procent av befolkningen från 16 år och äldre räknades som socialt isolerade 2016-2017.
  • Den sociala isoleringen är mindre vanlig bland yngre. Bland ungdomar 16–24 år är andelen 1 procent.
  • Efter pensionen ökar den sociala isoleringen markant. Bland 75–84 åringarna är cirka 10 procent socialt isolerade. Bland de allra äldsta, 85 år och äldre, är andelen 15 procent.
  • Statistiken kommer från SCB:s Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC) 2016-2017, som beskriver levnadsförhållanden för olika grupper i befolkningen 16 år och äldre i olika avseenden.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.