Vårdförbundet om läget på akuten på Nus: Inte patientsäkert

Publicerad

Situationen på akuten på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är inte patientsäker. Det menar Vårdförbundet i Västerbotten.

I en uppmärksammad insändare i VK ger en anonym avsändare en mycket dyster bild av läget på akuten. Enligt insändarskrivaren hinner personalen inte med sitt jobb och patienterna får inte den vård de behöver. Vårdförbundet i Västerbotten känner igen kritiken och menar att de har samma bild av läget.

– Vi har träffat många medlemmar på akuten som beskrivit läget på samma vis, säger Jenny Olsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

”Arbetsgivaren måste våga satsa”

Jenny Olsson anser att läget inte är patientsäkert och tycker att arbetsgivaren måste ta agera för att nyrekrytera, men också för att behålla nyckelpersoner i verksamheten.

– Nu behöver arbetsgivaren ta krafttag. Vi har ett jättebra centralt avtal som hjälper oss i den riktningen, men då behöver arbetsgivaren satsa och betala våra medlemmar så att nyckelpersoner och särskilt yrkesskickliga stannar kvar i yrket, säger Olsson.

Hör Jenny Olsson om läget på akuten i klippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer