Foto: SVT

Varg har siktats i Granö

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på vargparet i Nordmaling har misslyckats och regn och tö gör att spåren efter vargarna försvinner. Samtidigt bekräftar länsstyrelsen att en varg också siktats i Granö i Vindelns kommun.

Det var i Högland mellan Norrfors och Nordmaling som länsstyrelsen nu i helgen gjorde ett försök att ringa in de aktuella vargarna som tidigare lämnat spår efter sig och som länsstyrelsen har infört skyddsjakt på. Men jakten har misslyckats och tövädret har gjort att de sista spåren efter vargarna har tinat bort.

Skyddsjakten kan förlängas

Delar av Vapsten sameby har släppt sina renar i området och nu är man rädda för att de två vargar som spårats ska söka sig till renhjorden. Om två dagar, nu på onsdag, går jakttiden ut och mycket talar nu för att länsstyrelsen då tar ett beslut om en förlängning av skyddsjakten på vargarna som har rört sig i Nordmalingsområdet.

– Ja, det kan mycket väl bli så att vi tar beslut om förlängning. Vi måste få bättre förutsättningar med nysnö och möjlighet till spårning för att vi ska ha en chans att skjuta vargarna, säger Linda Backlund vid länsstyrelsens Naturvårdsenhet.

Ny varg har siktats i Granö

– Vår fältpersonal som varit ute och spårat i dag har hittat spillning och kunnat konstatera att det verkligen är varg. Det finns ren i området, men vi har ännu inte beslutat om några åtgärder på den här vargen, säger Linda Backlund som är rovdjursförvaltare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Vi utgår från att det här inte är någon av Nordmalingsvargarna utan en annan individ, säger Linda Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.